Techniek, doen we genoeg om jongeren te verleiden?

Vrijdag 10 november 2017

Stichting TechNet Eemland – gastlocatie Van Dorp Amersfoort

Samenwerkingspartners van Stichting Technet Eemland zijn te gast bij Van Dorp Installaties Amersfoort. Gijs Folmer heet de groep van harte welkom.

Jan Kleijbergen, voorzitter van Stichting TechNet Eemland en locatiemanager van het Van Lodenstein College in Hoevelaken brengt de deelnemers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Stichting TechNet Eemland en de plannen voor 2018. Centraal staat: Samenwerken, Verbinden en Regisseren. Samenwerkingspartners connecten, initiatieven in de regio verbinden en techniekpromotie regisseren.

Yassine Rajay is leerling van het TechCollege ROC Midden Nederland en deelt zijn ervaringen in zijn contacten met het bedrijfsleven. Folders zijn ‘uit’ en het gaat erom dat bedrijven een juist beeld van de werkzaamheden geven. Niet alleen de leuke dingen vertellen, maar zeker ook de minder leuke zaken aandacht geven. Toekomstperspectief, salaris- en doorgroei mogelijkheden zijn prettig, maar uiteindelijk heeft hij zijn keuze voor zijn stagebedrijf gemaakt op basis van zijn gevoel. ‘het voelde goed’.

Frans Meijers is Lector Pedagogiek van de beroepsvorming aan de Haagse Hogeschool. Hij is vooral gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding en actief betrokken bij het beroepsonderwijs. Hij neemt de deelnemers mee in verliefdheid en liefde.

Door jongeren in contact te brengen met de techniek en het technisch bedrijfsleven, hen positieve ervaringen te geven worden ze ‘verliefd’ op de techniek. De volgende stap is de ‘liefde’ te laten groeien. In gesprek gaan mét de leerlingen – i.p.v. over of tegen de leerling spreken. Aansluiten bij hun denkwijze.

In de huidige maatschappij wordt vaak en vooral veel informatie gegeven. Eerst theorie, dan praktijk. Frans geeft aan dat dit geen enkele zin heeft. De jongeren zitten in dat stadium niet te wachten op informatie. Eerst de ervaring, dan komen de vragen over en de interesse in de theorie vanzelf.

Keuzes worden gemaakt op basis van een goed gevoel; op basis van ervaringen die zijn opgedaan. Door er samen over te praten (met stagebegeleider, werkplekbegeleiders, docenten, ouders etc.) ontstaan er vragen. Vervolgens gaat men op zoek naar informatie. En dan wordt er een keuze gemaakt.

De HAVO Techniek Experience is ingesteld op ‘doen’ en sluit aan bij het geven van ervaringen. Tijdens de bijeenkomst namen leerlingen van het Guido de Bres deel aan de HAVO Techniek Experience bij Van Dorp Installaties Amersfoort.

RTV Baarn maakt een item over de HAVO Techniek Experience bij Meander Medisch Centrum, hier namen leerlingen van het Griftland College deel aan het programma.


Data voor uw agenda:

VMBO Week van de Techniek – 22-26 januari 2018

Woensdag 24 januari 2018 – ontbijtbijeenkomst 7.30 – 9.00 uur

Donderdag 25 januari  2018 – open avond Techniek 17.00 – 20.00 uur

 

Dinsdag 17 april 2018 – klankbordbijeenkomst 13.00 – 15.00 uur