Enthousiaste start van Robotica voor het VMBO

VMBO, MBO en bedrijfsleven werken samen en brengen robotica onder de aandacht van jongeren

Op 2 oktober zijn 75 jongeren van het Corderius College, Mavo Muurhuizen, Griftland College, Corlaer College samen met enthousiaste leerlingen van het TechCollege ROC Midden Nederland gestart met peer tot peer robotica.

Dennis van Velzen, directeur productdevelopment bij AFAS nam de deelnemers mee in de wereld van technologische ontwikkelen. Als je vanuit passie met je vak bezig bent, krijg je kansen. Durf te ontwikkelen, proberen en maak fouten.

Bedrijven voestalpine, Living Lab, AFAS, FlexiForce en MOBA nodigen de deelnemers van harte uit om een kijkje op locatie te komen nemen en daar robotica en programmeren in het bedrijfsleven te zien. Ook staat er een bezoek gepland aan het TechCollege van ROC Midden Nederland.

Het enthousiasme van de leerlingen toen zij aan de slag gingen met het in elkaar zetten van de robot Leaphy was veelbetekenend. Ook is er geprogrammeerd en hebben deelnemers tips gekregen over het structureren en lesgeven. Er zijn teams gevormd waarin VMBO en MBO leeringen samenwerken.

Deze ‘peer2peer’ constructie waarbij leerlingen elkaar lesgeven in robotica heeft vele voordelen. Lesgevende leerlingen leren kennis over te dragen, te plannen en samen te werken. De leerlingen die leskrijgen leren niet alleen programmeren en meer over robotica, zij krijgen les van een leerling uit het middelbaar onderwijs. De dynamiek die ontstaat wanneer leerlingen elkaar lesgeven is anders van de situatie waarbij de docent lesgeeft. Leerlingen stellen eerder een vraag en zien in de ‘leerlingdocent’ eerder een medestander dan een docent.

Het project is een samenwerking van Corderius College, ROC Midden Nederland, AFAS, FlexiForce, Stichting Leaphy, Stichting TechNet Eemland, Gemeente Amersfoort (toekomstfonds onderwijs en arbeidsmarkt)