Robotica voor iedere VMBO leerling

Leerlingen laten beleven dat ze waardevol zijn voor anderen, dat kennis delen en anderen daarmee kunnen helpen ontzettend gaaf is. Robotica is hierbij een dankbaar middel, het is relevant om hier iets van te weten en leerlingen werken graag met robots.

Direct het bedrijfsbezoek regelen? Dat kan hier

Een robot als leermeester in logisch denken en problemen oplossen. De ideale manier om jongeren te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek. Robotica als een middel om leerlingen samen te brengen, te laten leren van elkaar, te oefenen in leiding geven, plannen en organiseren. De afgelopen jaren zijn hiermee erg goede ervaringen opgedaan met havo en vwo-leerlingen. Nu zouden wij graag de volgende stap maken en deze vorm van robotica onderwijs willen realiseren op het vmbo samen met mbo-leerlingen uit Amersfoort.

Deze ‘peer2peer’ constructie waarbij leerlingen elkaar lesgeven in robotica heeft vele voordelen. Lesgevende leerlingen leren kennis over te dragen, te plannen en samen te werken. De leerlingen die leskrijgen leren niet alleen programmeren en meer over robotica, zij krijgen les van een leerling uit het middelbaar onderwijs. De dynamiek die ontstaat wanneer leerlingen elkaar lesgeven is anders van de situatie waarbij de docent lesgeeft. Leerlingen stellen eerder een vraag en zien in de ‘leerlingdocent’ eerder een medestander dan een docent.

Met dit project worden VMBO T 3 leerlingen getraind door ROC studenten om lessen robotica te geven aan VMBO T 2 leerlingen. Deze VMBO T 2 leerlingen kunnen vervolgens in het daaropvolgende jaar de door hen opgedane kennis ook weer doorgeven aan de nieuwe lichting VMBO T 2 leerlingen. Deze opzet geeft dit project een duurzaam karakter. Zo wordt robotica onderwijs op VMBO T VO niveau voor de komende jaren geborgd.

De samenwerking met het bedrijfsleven en ROC MN zorgt voor een actuele vertaalslag naar de praktijk. De eenvoud van de robot wordt gekoppeld aan de processen van industriële robotica in de bedrijfsomgeving. Techniek en ICT trekken samen op.

voestalpine in Bunschoten, AFAS in Leusden, Living Lab in Amersfoort, MOBA in Barneveld en FlexiForce in Barneveld nemen de leerlingen graag mee in de bedrijfsomgeving van robotica en programmeren. Boek hier het bedrijfsbezoek via gastlessen zo geregeld.