Instroom techniek staat centraal in Amersfoort tijdens succesvolle Week van de Techniek.

Ruim 1570 VMBO leerlingen uit Eemland bezochten de Week van de techniek. Zij maakten kennis met de mogelijkheden van van leren en werken in de techniek. Van maandag 21 januari tot en met vrijdag 25 januari 2019 organiseerde Stichting TechNet Eemland de Week van de Techniek op gastlocatie Wereld voor techniek in Amersfoort.

Wethouder van gemeente Amersfoort mevrouw Koser Kaya ontving donderdagochtend 24 januari de leerlingen van de Meerwaarde uit Barneveld en nodigde hen uit vooral veel te ontdekken en ervaren.

Techniek is overal. Niet alleen in de industrie, maar juist ook in de gewone, dagelijkse zaken speelt techniek een hoofdrol. Gezien de doorlopende technische ontwikkelingen van producten en diensten, is de techniek ook in de toekomst een belangrijke werkgever. Voldoende instroom in techniekopleidingen is van belang, zodat ook in de toekomst voldoende technische vakmensen beschikbaar zijn.

Zelf aan de slag

VMBO leerlingen gingen zelf, actief aan de slag met toepassingen in de techniek. Zij maakten kennis het vormgeven van metaal en productietechnieken in de metaal, VR brillen, lassimulatie, besturingstechniek, autotechniek, robotica, en het maken van een digitale dobbelsteen, schilderen en het effect van transport en logistiek. Ook was er een zorgrobot, konden zij proefjes doen bij laboratorium techniek en een brug bouwen bij de bouw. Met deze ervaringen kunnen zij een betere keuze maken voor hun studierichting.

Technisch bedrijfsleven en onderwijs deelden ervaringen op donderdag 24 januari 2019 over multicultureel vakmanschap.

Sofyan Mbarki van de BeHR groep ging prikkelend en met humor in op de uitdagingen van multicultureel vakmanschap. Hij nam deelnemers mee in de historie van de arbeidsmarkt en bracht inzicht in verschillende culturen en het verschil tussen begrijpen en begrip. Begrijpen is de basis voor professionele samenwerking, zeker ook in de technische branche waar diverse culturen elkaar dagelijks ontmoeten.

Stichting TechNet Eemland organiseert jaarlijks – samen met haar samenwerkingspartners – de week van de techniek. Ook is zij actief in de ontwikkeling van sterk technisch onderwijs in de regio Eemland.

Geïnteresseerde organisaties die willen aansluiten, kunnen contact opnemen met techniek@techneteemland.nl

Video not found