Technisch onderwijs en bedrijfsleven samen voor een toekomst in de techniek - Aanmelden werkgroep

Dankzij de goede samenwerking tussen onderwijs en technisch bedrijfsleven heeft regio Amersfoort e.o. prachtige plannen voor Sterk Techniekonderwijs vorm gegeven. Doe mee en meld aan voor een werkgroep.

Meer informatie over de verschillende werkgroepen? Download hier het werkgroep document

Wilt u deelnemen in een workshop? Meld u hier aan

De 5 techniekscholen (Van Lodenstein College, Corlaer College, Het Element, Vakcollege Maarsbergen en Beukenrode onderwijs) in de regio nemen samen met MBO en het bedrijfsleven het initiatief om technisch onderwijs verder te ontwikkelen en af te stemmen op de regionale arbeidsmarkt. Hiervoor is de komende 4 jaren € 10 miljoen beschikbaar.

Ambitie.png#asset:828

Jongeren krijgen de mogelijkheid al vanaf de basisschool kennis te maken met techniek. Ook in de onderbouw ontdekken zij de techniek in verschillende lessen. De technische opleidingen zorgen voor verdieping en stemmen de lesprogramma's af op het actuele werkveld én op de lesprogramma's van het technisch mbo. Docenten worden ondersteund, krijgen beschikking over actuele apparatuur en machines en werken samen tussen de verschillende scholen. Vanuit een centrale organisatie worden initiatieven georganiseerd en gefaciliteerd. Alles actief samen met de kennis, ervaringen en faciliteiten van het bedrijfsleven.

Plan.png#asset:829


Wat gaan we doen in Sterk Techniekonderwijs Amersfoort e.o.?

De komende 4 jaar is er in de regio Amersfoort € 10 mln beschikbaar voor de techniek. Het doel is om er voor te zorgen dat meer jongeren in de techniek gaan werken. Bedrijven, mbo en het vmbo gaan hier samen mee aan de slag.

Wat gaan we doen in de ontwikkellijnen?

1. Actueel, innoveren en verbeteren kwaliteit technisch

Technische lessen geven aan vmbo (en mavo) leerlingen die niet voor techniek gekozen hebben. Techniek is namelijk overal, ook in de bijvoorbeeld de zorg of sport. Deze lessen zullen aansluiten bij wat bedrijven belangrijk vinden en bereiden voor op toekomstige beroepen. Dat is naast timmeren ook high tech en robotica. Voor leerlingen die al techniek gekozen hebben maken we de lessen nog interessantere met nieuwe technieken met hulp van het bedrijfsleven. Samen met het mbo voorkomen we overlap tussen vmbo en mbo en maken we het mogelijk om sneller een vmbo-mbo diploma te behalen.

2. Professionaliseren en faciliteren techniekdocenten

De techniekdocenten krijgen meer ruimte om leerlingen te begeleiden. Samen met docenten van andere vmbo scholen, mbo en bedrijfsleven zullen zij hun technisch docentschap verder ontwikkelen. Denk hierbij aan het meelopen in een technisch bedrijf, een inspirerend bezoek aan het technisch mbo of het uitwisselen van ervaringen met technische docenten van andere scholen. Vakmensen uit het bedrijfsleven delen hun kennis en ervaring en verzorgen lessen in het onderwijs.

3. Motiveren jongeren voor techniek

Techniek is overal. Dat laten we jongeren ervaren door hen te laten kennismaken met alles van techniek. Van bouw tot installatietechniek, motorvoertuigen, metaal, robotica en procestechniek. Tijdens de Week van de techniek laten we jongeren oriënteren zodat zij een betere vervolgkeuze gaan maken. De gastlessen, bedrijfsbezoeken en stages laten zien hoe het in de praktijk van het technisch bedrijfsleven werkt.

4. Techniek zichtbaar op primair onderwijs

Ook op de basisschool gaan jongeren technieklessen volgen zodat zij al jong met allerlei soorten techniek kennismaken. Ontdekken staat hierbij centraal. Voor de hele regio worden technieklessen ontwikkeld en basisschooldocenten ondersteund bij de verzorging van de lessen. Het jaarlijkse techevent voor basisschoolleerlingen laat ook ouders kennismaken met de veelzijdigheid van techniek.

5. Centrale organisatie en samenwerking

Een centraal aanspreekpunt voor alle samenwerkingspartners zorgt voor afstemming in de regio. Vanuit dit punt worden bedrijfsbezoeken en gastlessen gecoördineerd en technieklessen ingepland. Hiervoor wordt een digitaal platform gemaakt. Ook is er een overzicht van de locaties voor de verschillende technische lessen. Voor de technische lessen die niet op bestaande locaties verzorgd kunnen worden, wordt een nieuwe locatie ingericht, de hotspot. Op deze manier zijn technische lessen voor alle leerlingen in de regio beschikbaar én is het mogelijk vernieuwende en kostbare technieklessen centraal aan te bieden. Samen werken we aan een eigentijds, realistisch en positief imago van het technisch onderwijs en bedrijfsleven. De hotspot is gevestigd in de Wereld van Techniek in Amersfoort.

Meer informatie over de verschillende werkgroepen? Download hier het werkgroep document

Wilt u deelnemen in een workshop? Meld u hier aan

* indien u in de zomer 2019 al heeft aangemeld voor een werkgroep, hebben wij uw aanmelding overgezet naar de corresponderende nieuwe werkgroep. Wilt u liever opnieuw aanmelden? Geen probleem, mail naar techniek@techneteemland.nl